ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Водопад Рилска скакавица

Водопад Рилска скакавица

Рилска скакавица е най-високия водопад в планина Рила. Намира се до хижа Скакавица. Водата пада от 70 м, което го прави един от най-красивите водопади в България.

Леснодостъпен е през всички сезони. Зимата, когато замръзне изцяло, там се провеждат състезания по ледено катерене, но трябва много да се внимава, защото местността над водопада е лавиноопасна.

Гейзер - Сапарева баня


Гейзер - Сапарева баня

Гейзерът в Сапарева баня е един от най-горещите в света със своите 103 градуса. Той е единственият в континентална Европа и е най-буйният и достъпен гейзер в света - пулсира през 5-6 мин.

Височината на водния стълб му е 18 м и извира от дълбочина 75 м. Множеството цветни светлини, които се включват през летните вечери го прави забележителна гледка.

Гейзер - Сапарева баня


Екопътека и водопад Горица  

Екопътека Горица се намира в Рила планина, близо до Сапарева баня. Тя води до Овчаренския водопад, разположен в подножието на Кабулския дял на Рила. Височината на водния пад е 39 метра и е най-ниско разположения водопад в Рила - само на 900 метра надморска височина.

Пред водопада има офермена площадка за наблюдение и пейка за отдих. Дължината на пътеката е около 2 км и се изминава за около 40 минути.

Цари Мали град

Цари Мали град

Цари Мали град е музеен комплекс в село Белчин и филиал на Историческия музей в Самоков. Откритият официално през 2009 година комплекс се състои от: средновековната църква "Света Петка", музейна част под нея и антична крепост, разположена на хълма над тях.

Крепостта Цари Мали град е обявена за паметник на културата с национално значение и се проучва от 2007 година. До нея се намира култов комплекс, където е бил каменният кръст и оброкът Свети Спас или Възнесение Господне, средновековна църква от XV век и останките на два раннохристиянски храма, под чиито основи се намират руините на езическо светилище.


СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА
Този сайт е неофициален информационен сайт, направен със цел развитие на обекта и туризма в района.
Сайтът не е свързан с местните власти и община.

 Изработка и поддръжка ФиУеб ЕООД