МАРШРУТИ

Лифт рилски езера

Основен маршрут:
С лифт до рилските езера

Начало: хижа Рилски езера
Край: хижа Рилски езера
Времетраене: 5:00 часа
Дължина: 8 км
Денивелация: 470м ( от 2080м до 2550м)

Откритият двуседалков лифт се намира на 4 км от Паничище и на 13,5 км от Сепарева Баня. До лифтът може да се стигне с кола по изцяло реновиран асфалтов път. Повече информация за цени и работно време на лифт Паничище може да проверите на техния сайт.

По време на пътуването с лифта ще може да се насладите на невероятни гледки от Национален парк Рила, а горната станция на лифта се намира на около 100 метра от хижа Рилски езера.

Този маршрут е много подходящ за семеен уикенд с деца сред природата. На следващият ден може да се отдадете на всички други забележителности, които районът предлага.

Хижа Вада

Активен уикенд – преходи и маршрути до Рилските езера

Хижа Вада – Седемте Рилски езера.

Най-лесно до хижа Вада може да стигнете като поемете към ЦПШ Мальовица. Изходнатa точка е село Говедарци, а до него най-лесно се стига от град Самоков. Пътеката е добре маркирана и преходът от хижа Вада до Седемте Рилски езера трае около 2ч. и 30 мин.

Най-стръмната част е прехода през гората, който трае около час. След като излезете от горската част, пътят става по-полегат, а пред вас ще се открият невероятни гледки.

хижа Мальовица

Връх Мальовица и Рилските езера

Това е може би един от най-дългите и стръмни маршрути до Седемте Рилски езера, но е много подходящ за любителите на екстремните, дълги походи в планината. Маршрутът отнема около 2 дена.

Тръгва се от ЦПШ Мальовица към х. Мальовица, след това трябва да се отправите към самият връх. След като се насладите на прекрасните гледки откриващи се от връх Мальовица се отправете на запад към хижа Иван Вазон.

Най-добре е да пренощувате там и на сутринта да се отправите към Раздела, от където пътеката ще ви отведе до 7-те рилски езера. Прибирането към ЦПШ Мальовица е през хижа Вада.

Места за настаняване около седемте рилски езера

Независимо дали сте любители на дългите екстремни преходи или кратките разходки в природата, винаги трябва да имате и планирано място, на което може да пренощувате. Местността около Седемте рилски езера предлага както и хотели с минерални басейни, така и къщи за гости с гостоприемни стопани. Открийте най-подходящото място за вас тук


СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА
Този сайт е неофициален информационен сайт, направен със цел развитие на обекта и туризма в района.
Сайтът не е свързан с местните власти и община.

 Изработка и поддръжка ФиУеб ЕООД