САПАРЕВА БАНЯ

ЗА ГРАДА

Сапарева баня е един малък модел на красива България, разположен под западния склон на Рила планина на 60 км от столицата гр. София на 160 км от гр. Пловдив, в живописен район с прекрасни условия за отдих и туризъм.

Ръката на твореца е щедра – уникалната и дива природа на Рила планина, величието на връх Кабул и кристалните Седем рилски езера, атрактивните пешеходни маршрути, курортното селище Паничище с модерни почивни бази.

Богато културно-историческо наследство – неолитното селище Кременик, античната Германея, средновековни църкви и манастири...

Най-топлите минерални извори на континетална Европа, оценени от древните траки, римските пълководци и в наши дни.

Температурата при нейния извор е 103 °С. Въздействието на минералната вода се проявява в три насоки: лечебно, топлинно и атракционно.

Сапаревобанската минерална вода е бистра, безцветна с мирис на сероводород 15.5 мг/л, хипертермална, хидрокарбонатна, сулфатно-натриева, флуорна, силициева и сулфидна.

Уникалното съчетание на природно-климатичните условия, надморската височина /750м/, наличието на най-горещата минерална вода с естествено изригващ гейзер фонтан с температура на водата 102 градуса прави града предпочитан.  

гейзера в САПАРЕВА БАНЯ


СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА
Този сайт е неофициален информационен сайт, направен със цел развитие на обекта и туризма в района.
Сайтът не е свързан с местните власти и община.

 Изработка и поддръжка ФиУеб ЕООД